Copyright 2007-2022
Built with Indexhibit

Debutanten 20/4-1/5 2013
Galleri Final, Malmö

"Något så ovanligt som en debut av en sistaårselev på Umeå konsthögskola i ett Malmögalleri. Kristoffer Grip har tecknat med kol på stora akvarellark. Det är mörka, dramatiska bilder fyllda av tunga gester, skapade i ögonblicket utan planering.

Vad händer i det ögonblicket?

Ad hoc-situationer är inte självklart bra för konsten. Det är inte alls säkert att något avslöjas eller uppenbaras. Resultatet beror i så hög grad på hur mycket handens vana eller den kritiska blicken får råda. Själva materialet har en egen lockelse: Det vackra akvarellpapprets fiberstruktur mot kolets dammiga svärta. Vilka önskningar och drömmar går det inte att projicera på det mötet. Det gäller att inte fastna där.

Första intrycket är lustfylld gestik. Det ser precis så direktverkande ut som metoden inbjuder till. Men Grips blick har varit mer skärpt än så, då handen farit fram över pappret. För det dröjer inte länge innan olika rum och landskap träder fram ur svärtan. De liknar övergivna eller oupptäckta hörn i något minne. Eller bara erinringar av mörk romantik och ungdomlig fantasy.

Något oroande ger Grips dunkla landskap liv. Är de bebodda av dolda lustar och lidande? Där finns ett ruvande hot, men de är mer sagoaktiga än hotfulla. Är de grymma är det på sagans vis.

På ett annat plan handlar teckningarna om att skapa rum utan hjälp av färg, hur han med hjälp av riktning och rörelse velat komplicera rummen likt spegelsalar.

Hur blicken än försöker kan den aldrig hamna rätt. Det är som att putsa spegelglas bara för att upptäcka ännu fler speglingar i det."

Thomas Millroth
Sydsvenskan 26/4 2013

http://www.kristoffergrip.com/files/gimgs/th-44_44_kristoffer-grip-galleri-final-1.jpg
http://www.kristoffergrip.com/files/gimgs/th-44_44_kristoffer-grip-galleri-final-3.jpg